Mid/Side (MS) Microfoons

De Mid-Side microfoontechniek maakt gebruik van twee elementen;
1) meestal een cardioïde, naar voren gericht voor het middengedeelte van het beeld en 2) een “acht”-element (figure eight) naar links en rechts gericht voor beide zijden van het stereobeeld.

De geluiden die opgevangen worden door het cardioïde element worden opgenomen op kanaal één en de zijkanten worden samen opgenomen op kanaal twee. Tijdens het afspelen van de originele opname worden de twee kanalen door een combiner of “decoder” gestuurd om het links-rechts stereobeeld te produceren.

Deze methode heeft twee voordelen: de breedte van het beeld kan worden aangepast tijdens de postproductie en het resulterende beeld is, indien opgeteld, volledig mono-compatibel zonder verlies als gevolg van frequenties die niet in fase zijn. Om deze reden wordt vaak de voorkeur gegeven aan de MS-techniek, en wordt deze techniek het vaakst gebruikt bij film- en televisieproducties.

De M/S microfoons van Pearl zijn van zeer hoge kwaliteit, met de lage eigenruis van een studiomicrofoon en een transparante, brede respons, wat resulteert in een zeer heldere en natuurlijk klinkende sfeer, zelfs op een zeer laag geluidsniveau. Hoewel het een vanzelfsprekendheid is voor omgevingseffecten voor filmproductie en natuurgeluidseffecten, worden de M/S microfoons van Pearl ook vaak ingezet voor gevoelige opnames van akoestisch uitgevoerde muziek zoals Klassiek en Koor.

Volgens Watson Wu, Florida USA:

My Pearl MS 8CL can record quiet to very loud sounds, therefore this is the best overall microphone. It captures beautiful high frequencies that most microphones can’t do. The mic does extremely well in harsh weather.

De M/S microphones van Pearl:
De MS 8CL, de veelzijdige Mid-Side stereo microfoon
De MSH 10, de Mid-Side stereo microfoon met shotgun-cardioïde

HOE NEEM JE OP IN M/S STEREO?
Het signaal van elke microfoon wordt, zoals hierboven beschreven, opgenomen op zijn eigen track. Om echter een goed stereobeeld te kunnen horen bij het luisteren naar de opname, moeten de tracks dus in matrixvorm en gedecodeerd worden.

Hoewel er slechts twee audiokanalen zijn opgenomen (Midden en Zijkanten – Mid/Side), is de volgende stap het splitsen van het Side-signaal in twee afzonderlijke kanalen. Dit kan worden gedaan in DAW-software of op de hardware-mixer door het side-signaal van beide kanten van de figure-8 capsule op twee kanalen in de mix te plaatsen en de fase van één van hen om te keren. Zet de balance op de ene kant uiterst links en de andere uiterst rechts (hard panning). De resulterende twee kanalen vertegenwoordigen beide kanten van de figure-8 microfoon.

Nu heb je drie kanalen met opgenomen audio – het middenkanaal en twee zijkanalen – die in balans moeten zijn om een mooi stereobeeld te creëren.

Als je nu alleen naar het middenkanaal luistert, krijgt u een monosignaal. Breng de twee zijkanalen omhoog en je hoort een stereospreiding. Hier is het meest interessante gedeelte van de M/S techniek: de breedte van het stereobeeld kan worden gevarieerd door de hoeveelheid zijkanaal in de mix!

WAAROM MID/SIDE OPNEMEN WERKT?
Een instrument in het midden (0 graden) creëert een geluid dat direct op de as de Mid-microfoon binnenkomt. Maar datzelfde geluid raakt het nulpunt van de Side-8-microfoon. Het resulterende signaal wordt gelijkmatig naar de linker en rechter mixerbussen en luidsprekers gestuurd, wat resulteert in een gecentreerd beeld. Een instrument dat 45 graden naar links is geplaatst, creëert een geluid dat de middenmicrofoon en één kant van de zijmicrofoon in figure-8 raakt.

Omdat de voorkant van de Side-microfoon naar links is gericht, veroorzaakt het geluid een positieve polariteit. Die positieve polariteit wordt gecombineerd met de positieve polariteit van de Mid-microfoon in het linkerkanaal, wat resulteert in een verhoogd niveau aan de linkerkant van het geluidsbeeld.

WAT IS HET VOORDEEL?
Een van de grootste voordelen van een M/S-opname is flexibiliteit. Omdat het stereobeeld direct afhankelijk is van de hoeveelheid signaal die naar de zijkanalen komt, zal het verhogen of verlagen van de verhouding tussen midden- en zijkanalen een breder of smaller stereoveld creëren. Het resultaat is dat u het geluid van uw stereo-opname kunt wijzigen nadat deze al is opgenomen, iets wat onmogelijk zou zijn met de traditionele XY-microfoonopname-opstelling.

Probeer hier eens mee te experimenteren: luister alleen naar het middenkanaal en je hoort een direct, monofoon signaal. Verlaag nu het niveau van het middenkanaal terwijl u de twee zijkanalen verhoogt. Naarmate de zijsignalen toenemen en de middensignalen afnemen, zul je merken dat het stereobeeld breder wordt, terwijl het centrum verder weg beweegt. (Het volledig verwijderen van het middenkanaal resulteert in een signaal dat voornamelijk uit omgevingsgeluid bestaat, met heel weinig directionaliteit – handig voor effect, maar niet voor iets anders.) Door te beginnen met het directe middengeluid en te mixen in de zijkanalen, kun je precies het juiste stereobeeld voor de track creeeren.

Een ander groot voordeel van M/S-microfoon is dat het echte mono-compatibiliteit biedt. Omdat de twee zijkanalen elkaar opheffen als je de mix naar mono schakelt, blijft alleen het middelste middenkanaal over, waardoor je een perfect mono signaal krijgt. En aangezien de zijkanalen ook een groot deel van de kamerambiance bevatten, wordt dat geluid geëlimineerd door de mix terug te zetten naar mono, wat resulteert in een directere mix met meer helderheid.

Zoals je kunt zien, komt er bij de M/S-microfoontechniek veel meer kijken dan wat je op het gehoor kunt horen, dus probeer het eens. Je zult merken dat het een ongelooflijk nuttige methode is om de ultieme controle over het stereobeeld in jouw opnamen te verkrijgen.